Cilt Kuruluğunun Temel Sebebleri Neler?

1 yıl önce
858 kez görüntülendi

Cilt kuruluğunun temel sebepleri neler?

Mevsim geçişleri, soğuk havalarda ısı ve nem değişikliği gibi faktörler cildin kurumasına ve nem ihtiyacının artmasına sebep oluyor. Aşırı su kaybına uğrayan deri çatlama, gerginleşme ve pul pul soyulma problemleri ile karşı karşıya kalıyor.

Peki, cilt kuruluğunun nedenleri neler?

Aslında cilt kuruluğunun birçok nedeni var. Bazı insanlar kalıtsal olarak doğuştan kuru cilde sahipken bazılarında ise zaman ilerledikçe de cilt kuruluğu problemi görülebiliyor.

Yaş ilerledikçe cildin ürettiği yağ miktarının azalması ve yağ kuruluğu artması ile birlikte derinin bariyer fonksiyonları bozuluyor. Bunun sonucunda da egzema ve kuruluğa bağlı çatlamalar oluşuyor.

Yüzü sabun ile yıkamak,  yüz yıkarken çok sıcak su kullanmak cildin üst yüzeyindeki ve cildin nem dengesini koruyan doğal yağ tabakasına (sebum) önemli ölçüde zarar veriyor. Yüzeyde zayıflayan serum cildi koruyamaz hale geliyor ve  cilt kuruluğuna sebep oluyor.

Nem oranı düşük kuru iklim veya kuru hava (örneğin kaloriferin çok yandığı ve nem düzeyinin düştüğü ortamlar) cildin su kaybına ve kurumasına sebep oluyor.

Güneşte fazla kalmak, keskin rüzgar, sigara ve sigara dumanı gibi birtakım çevresel faktörler de cildin su ve nem kaybetmesine neden oluyor.

Kuru cilt,  nemli cilde göre daha kolay incindiği gibi son derece hassas ve geçirgen bir yapıya sahip. Ciltte artan bu geçirgenlik nedeniyle  kuru ciltler daha çabuk su kaybediyor, tahriş edici ve alerji yapıcı maddelerden daha çabuk etkileniyor. Cildi bu tür  istenmeyen oluşumlardan korumak için derinin dengeli ve aksatmadan nemlendirilmesi büyük önem taşıyor.

Kuruyan cildi nemlendirmek için

Duştan çıktıktan sonra veya yüzünüzü yıkadıktan sonra cildinizi havluyla yavaş bir şekilde silin, cilt için toniğinizi uygulayın ve cildinize nemlendirici etkilere sahip olan serum, nemlendirici özellikli kremleri veya cilt bakım yağlarını yumuşak hareketlerle uygulayın. Bu işlemler sayesinde cildinizdeki ıslaklık, ürünün altında kalacak, suyun buharlaşıp kaybolmasını engelleyerek derinizin nem ve esnekliğini artırmış olacaksınız.

Bir önceki yazımız olan Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? İpuçları ve Ürünler başlıklı makalemizde cilt, cilt bakımı ve cilt bakımı nasıl yapılır hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş Tweetle

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık