Kansızlık – Anemi – Nedir? Belirtileri- Tedavisi

2 yıl önce
2.054 kez görüntülendi

Kansızlık anemi nedir ? Damarlarımızda dolaşan hayati sıvı olan kanımızda kan hücreleri yani alyuvarlar bulunmaktadır. Alyuvarlarda, kandaki oksijenin taşınmasını ve hücre kırmızı rengini sağlayan hemoglobin molekülü bulunur. Damarlarda devamlı olarak hareket etmekte olan kan sıvı yapısındadır. Nefes aldığımızda oksijenler hemoglobin molekülüne bağlı olarak çalışmaktadır. Demir içeren protein olan Hemoglobin  dünya sağlık örgütleri tarafından değerleri erkekte 13 g/dl, kadında ise 12 g/dl olarak belirlenmiştir. Eğer kanda olması gereken miktar bu değerlerin altında olursa ortaya kansızlık ( anemi ) çıkmaktadır.

 

Yapılan araştırmalara göre kadınlarda kansızlık erkeklere göre daha fazla görünmektedir.  ( kadınlarda 30-40, erkeklerde yaklaşık yüzde 20).  Genel olarak demir eksikliği anemisi görülmekte olup, folik asit ve B12 vitaminleride çok önemlidir.

Kansızlık ( Anemi ) Belirtileri Nelerdir?

Kansızlıkta görülen başlıca belirtiler, baş dönmesi, nefes zorluğu, cilt’ de solgunluk, halsizlik, mide bulantısı, çabuk yorulma, iştahsızlık, fazla üşüme, dikkat eksiliği, kulak çınlaması, tırnak şeklinde bozulmaları ağız kenarında çatlaklar oluşması gibi belirtilerdir. Demir eksikliği olan hastalarda genellikle bu belirtiler görülmeyebilir, şüphelenme durumunda kan tahlili yapılarak sonuç alınabilir.

Kansızlık ( Anemi ) Neden Olur?

  1.  Düzensiz beslenme sonucu vücudun gerekli maddeleri alamaması sonucu kan üretimi yapılmaması.
  2.  Demir içeren besinlerin yeterli olarak tüketilmemesi.
  3.  Vücutta alyuvar üretimi yapılması gerekmekte olup ortalama bir alyuvarın ömrü 120 gündür. Alyuvar  öldüğünde içinde bulunan demir yeni bir alyuvar oluşmasını sağlamaktadır. Kan yapımında gerekli olan  vitamin ve mineraller yeterli olmassa eritropoietin hormonu’ nu uyaramaz ve  kansızlık anemi oluşur.
  4.  Çok fazla çay tüketilmesi, bağırsak parazitleri ve parazit hastalıkları vb  demirin bağırsaklardan emilimini  bozması.
  5. Sık sık kan kaybedilmesi. ( Adet kanaması, başka şekilde vücuttan kan kaybı yaşanması) .

Kansızlık Anemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kansızlık hastalığı, kansızlığın çeşidi ve altında yatan hastalıklarla ilgili nedenlerdir. Eğer hastada demir eksikliği bulgusu rastlandıysa sadece demir eksikliği için tedavi edilmekle kalmayıp, eksikliğin bir daha tekrar etmemesi için buna neden olan hastalığın teşhisi ve tedavisi yapılmalıdır. Demir eksikliği tedavisinde ilaç tedavisi uygulanarak 2 ay içinde hemoglobin normale dönmeye başlar, ancak demir hücre depolarının dolması için 6 – 12 ay süre ile tedaviye devam edilmesi gerekmektedir.

Anemi tedavisi  yapılması gerekenler,

Beslenmeye dikkat edilmeli ,kuru baklagiller, sakatat, balık, kuru kayısı,taze meyve ve sebze bol bol tüketilmesi gereklidir. C vitamini içeren gıdalarda alınması gerekmektedir.

Çay, cafein içeren içeriklerden az miktarda tüketilmeli mümkünse uzak durulmalı. Gebelik döneminde ve emziren anneler mutlaka demir takviyesi almalıdırlar.

Düzensiz adet ve fazla kan kaybı yaşanıyorsa uzman doktorlara başvurarak tedavisi yapılmalıdır.

Kansızlık ( Anemi ) tedavisinde beslenme 

  • Kırmızı et, pekmez, kuru baklagiller, sakatat, balık, kuru kayısı,taze meyve ve sebze bol bol tüketilmesi .
  • C vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir. C-vitamini demirin bağırsaklardan emilmesini arttırır.
  • Demir bakımından zengin gıdalar tüketilmesi. kuru kayısı, kuru şeftali, balkabağı, ay çekirdeği, fıstık, ceviz, badem, soya fasulyesi vb…
  • Demir ilacı ( hapı ) kullananların yoğurt tüketmesi yararlıdır. Yoğurt’ un içinde bulunan laktik Asit demirin vücutta depolanmasına yardım eder.
  • Vücutta demiri azaltan gıdalardan uzak durulmalıdır. Örnek olarak; kafeinli içecekler, yumurta, süt ve kepek  ekmek gibi.

Demir İçeren Besinler

Kırmızı et, karaciğer,
Kuru meyveler (kayısı, üzüm)
Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli
Yumurta sarısı
Deniz ürünleri (balık)
Fındık
Demir ile zenginleştirilmiş Un, ekmek ve tahıllar.

 Not: Eğer demir eksikliği teşhisi konulmadıysa demir almak için çaba göstermenize gerek yoktur. Çok fazla demir alımı damar sertliklerine yol açabilir.

Bir önceki yazımız olan Dünyadaki En İyi Tatil Noktaları 2. Bölüm başlıklı makalemizde cazibe merkezi, Dünyadaki En İyi Tatil Noktaları ve en iyi tatil beldeleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş Tweetle

Yorumlar

  1. duygu diyor ki:

    teşekkürler bilgilendirmeniz için ..

  2. Can Keskin diyor ki:

    bilgiler için teşekkürler


Yukarı Çık